06 - 50 73 01 14 kdezwart[at]gmail.com

nation of destruction

Hoe wij Chinese vismeel fabrieken in Gambia probeerden te infiltreren

Sinds 5 jaar houd ik mij bezig met ecologische problemen in West Afrika. Bij het aantreden van de nieuwe president veranderde er veel in Gambia. Niet alleen veranderde een dictatuur in een democratie, maar ook de Chinezen kregen er vaste voet aan de grond.

Er werden drie, toen nog onschuldig ogende, vismeel fabriekjes gestart in drie dorpen verspreid over de Gambiaanse kustlijn.

Al snel bleek dat deze Chinese mensen totaal lak hadden aan alle regels en wetgevingen. Keer op keer gingen deze mensen over de schreef. Drie jaar geleden werd een compleet wildlife reserve vergiftigd. Dit jaar werd het bedrijf betrapt op het illegaal bouwen van trawlers en het hiermee vissen zonder vergunningen.

De lijst met misstanden gaat eindeloos door.  Omdat de Chinezen lokale journalisten bedreigen en de toegang tot het land waarop de fabriek is gebouwd ontzeggen, ging ik op pad.

Gewapend met een iPhone

Zo besloten we in maart 2020 richting de JXYG Factory in Kartong te rijden. De fabriek is gebouwd midden in een mangrove wetland, iets wat al bijzonder is want dit zou volgens de huidige wetgeving hier helemaal niet mogen vanwege de ‘zeer’ beschermde status.

Gewapend met een Iphone, een hengel en een grote doos visspullen blufte we ons langs de military checkpoints die de fabriek omringen. De grote doos met visspullen lag prominent onder de voorruit van de auto dus iedereen geloofde dat wij hierheen waren gereden om te komen vissen.

We vielen met onze neus in de boter. De Chinese baas zat buiten te wachten zonder dat ik het in de gaten had. Hij wachtte op de trucks met lege containers die zouden arriveren. 

Direct begon ik met mijn iPhone beelden te schieten. Heel erg op mijn gemak was ik zeker niet. Na de waarschuwingen van een aantal mensen uit het dorp werd ik erg huiverig. De Chinezen zouden zeer vijandelijk en zelfs gevaarlijk kunnen worden werd mij verteld door mensen die hier al ervaring in hadden.

We wisten heel dichtbij te komen zonder problemen. Totdat we een eind verderop een pijp ontdekten die zo uit het zand kwam. Via deze pijp wordt onbewerkt afval gedumpt met zeer hoge waarden ‘arsenic acid’. 

Mensen die gaan zwemmen komen met brandwonden uit de zee om je een idee te geven hoe link dit spul is. Bovendien neemt het al het zuurstof weg uit het water waardoor alles wat in het water leeft dood gaat, en er algenbloei ontstaat.

“Film is een krachtig wapen. Door deze reports hebben we uiteindelijk BBC verslaggevers kunnen koppelen met lokale activisten. Zo kreeg het probleem internationaal meer aandacht.”

Nadat we de pijp ontdekte hadden was het wel duidelijk dat de Chinezen een mannetje op ons afgestuurd hadden. Een jongen die deed alsof hij ging zwemmen bleef steeds op gehoorafstand met ons meelopen. Het was duidelijk dat ze ons door hadden. We hadden de beelden die we moesten schieten wel een beetje. We deden nog een interview met lokale vissers waarna we weer op pad gingen richting de volgende fabriek.

We reden naar Gunjur waar de tweede vismeel fabriek zich bevindt. Deze fabriek is inmiddels internationaal in het nieuws geweest en is wat misdaden betreft de ergste van de drie. We komen aan en treffen grote hoeveelheden Mahonie hout aan. Dit ligt klaar voor de fabriek om ‘s nachts in bootjes geladen te worden om het vervolgens weer over te laden op Chinese schepen. Zo weten ze bakken met belastinggeld te ontduiken en bovendien veel illegale zaken te verhandelen.

De grote hoeveelheid lokale vissers die de fabriek bevoorraden leven letterlijk in een zee van plastic. Het is te schrijnend voor woorden. 

Een korte documentaire gefilmd door de ogen van de locals is het resultaat van deze enerverende trip!

 

Contact

+31 [0]6 50 73 01 14

info[at]bykev.nl

 

Maatschappelijk verantwoord

Voor elke website die we bouwen sturen we een kind naar school in Gambia. Zo dragen we samen een steentje bij aan een betere wereld. 

Mediabureau BY KEV   | T +31 (0) 6 50 73 01 14  |   info[at]bykev.nl